In de week van 16 t/m 22 november staan we stil bij kindermishandeling

In de regio Haaglanden maakt gemiddeld één kind per schoolklas thuis geweld mee. Dat vinden wij veel te veel. Daarom besteden wij extra aandacht aan het signaleren en helpen voorkomen van kindermishandeling. Wij willen kinderrechten nog meer bespreekbaar maken.

Kwartetten om te leren

In de Week tegen Kindermishandeling werkt de gemeente nauw samen met het onderwijs. Op veel basisscholen in Midden-Delfland spelen kinderen in de klas het Superhelds kwartetspel. Dit spel, ontwikkeld door de GGD, is onderdeel van een les die over kindermishandeling. Door te kwartetten maken kinderen op een laagdrempelige en speelse manier kennis met de verschillende vormen van kindermishandeling. Zo leren ze welk gedrag wel, maar ook welk gedrag niet oké is. Op deze manier worden kinderen weerbaarder en daardoor durven zij misschien eerder zelf te vertellen wat ze thuis meemaken.

Docenten alert

Ook maakte de GGD informatie specifiek voor docenten. Juffen en meesters maken de kinderen een groot deel van de week mee. Zij spelen een grote rol bij de signalering van kindermishandeling.

Docenten krijgen informatie over het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zo weten leraren precies hoe zij het beste kunnen helpen als zij iets signaleren of vermoeden.

Doorbreek het taboe

Iedereen kan bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling iets doen en in actie komen! Belangrijk is om met elkaar over het thema te praten en het uit de taboesfeer te halen. Want kindermishandeling is niet normaal, kinderen moeten weten dat zij hieraan zelf geen schuld hebben. En dat zij het beste contact kunnen zoeken met een volwassene die zij vertrouwen. Dus sluit je ogen niet voor huiselijk geweld en kindermishandeling, maar maak het bespreekbaar. Want één kind per klas is er één te veel!

Meer informatie en de juiste contactgegevens vindt u op de website van de GGD.