Wat is het?

De energietoeslag 2023 is een bedrag dat mensen met een laag inkomen kunnen aanvragen om gestegen energiekosten te betalen. Het bedrag is eenmalig € 800,-.

Voor sommige inwoners controleert de gemeente automatisch of zij recht hebben op energietoeslag. Als dat voor u het geval is en u heeft recht op de energietoeslag 2023, dan ontvangt u het bedrag half december 2023. Heeft u geen energietoeslag ontvangen? Dan kunt u vanaf half december 2023 een aanvraag doen.

Direct aanvragen

Vraag de Energietoeslag 2023 online aan (DigiD nodig).

Of maak gebruik van het PDF formulier:

Hoe werkt het?

U heeft recht op de energietoeslag 2023 als u op 1 november 2023:

  • In de gemeente Midden-Delfland woont;
  • Ouder bent dan 21 jaar;
  • Een laag inkomen heeft;
  • Zelfstandige woonruimte heeft en daarvoor energiekosten moet betalen;
  • Geen studiefinanciering ontvangt.

U kunt een aanvraag indienen tot 1 juni 2024.

Wanneer heeft u een laag inkomen?

Voor de energietoeslag 2023 gelden de volgende netto-bedragen als een laag inkomen:

 Jonger dan AOW-leeftijdOuder dan AOW-leeftijd
Alleenstaande (ouder)€ 1.459,94€ 1.629,19
Samenwonend/gehuwd€ 2.085,62€ 2.212,32

Wij kijken naar de hoogte uw inkomen in de maand september 2023. Heeft u wisselende inkomsten? Dan kijken we naar het gemiddelde in de maanden augustus tot en met oktober 2023.

Wat moet ik doen?

De gemeente onderzoekt nu welke inwoners recht hebben op de energietoeslag op basis van gegevens die wij al hebben. Vanaf half december 2023 kunt u een aanvraag doen als u dan geen energietoeslag heeft ontvangen.

Wat heb ik nodig?

Lever in ieder geval de volgende bewijsstukken in bij uw aanvraag:

  • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of vreemdelingendocument, geen rijbewijs);
  • Bewijsstukken van uw inkomen (salarisstrook, uitkeringsspecificatie, etc.);
  • Bewijsstuk waarop uw bankrekeningnummer staat (bankafschrift, kopie pinpas, etc.)

Hoe lang duurt het?

De gemeente beslist binnen 8 weken op uw aanvraag. Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen.

Extra informatie

Twijfelt u of u in aanmerking komt? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Team Uitvoering – Werk & Inkomen. Bel naar (015) 380 41 11 of stuur een e-mail naar werkeninkomen@middendelfland.nl.

Veel gestelde vragen

Waarvoor is de energietoeslag bedoeld?

De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag hieraan te besteden. Maar het is wel verstandig als u dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier. Heeft u dit jaar (nog) geen hogere energierekening? Ook dan kunt u recht hebben op de energietoeslag. U kunt het opzij zetten voor onverwachte uitgaven.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Worden mijn gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente kan zowel bij de aanvraag als achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen die nodig is voor de regeling. Zo kan de gemeente controleren of u recht heeft op de energietoeslag.

Wat kan er gebeuren als mijn gegevens niet kloppen?

Blijkt uit controle achteraf dat u geen recht had op de energietoeslag? Dan moet u die terugbetalen. Geef het daarom snel aan ons door als u van ons een energietoeslag gaat krijgen of al heeft gekregen, maar daar geen recht op heeft!
Heeft u ons met opzet verkeerde informatie gegeven? Of heeft u de juiste gegevens niet, of niet op tijd doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen. Dit willen we voorkomen. Zorg dus dat u alle informatie volledig, juist en op tijd doorgeeft.

Kan ik meerdere keren een energietoeslag 2023 krijgen?

Nee, u heeft per zelfstandig huishouden recht op één energietoeslag 2023. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand. Kijk voor meer informatie op www.middendelfland.nl/bijzondere-bijstand of bel via telefoonnummer (015) 380 41 11.