Aankondiging: energietoeslag 2023

Over de energietoeslag voor 2023 zou voor de zomer meer informatie bekend worden. Het Rijk heeft echter bekend gemaakt dat het allemaal langer gaat duren, onbekend is hoe lang. Zie het nieuwsbericht van de Rijksoverheid: Hoe vraag ik de energietoeslag 2022 aan van ongeveer € 1.300? | Koopkracht | Rijksoverheid.nl(externe link). De voorschotten van € 500,- waaraan wordt gerefereerd in dit bericht heeft iedereen die in 2022 recht had ontvangen.

Energietoeslag 2022

Sinds 15 juni 2023 is het niet meer mogelijk de energietoeslag 2022 aan te vragen. Aanvragen die nog openstaan zullen voor 1 juli worden afgehandeld.

Hulp bij geldzaken nodig?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? We kunnen u helpen! Neem
contact op met het team Schuldhulpverlening via telefoonnummer (015) 380 41 11 of e-mailadres schuldhulpverlening@middendelfland.nl. Of kijk op www.middendelfland.nl/geldzaken welke hulp of begeleiding u kunt krijgen.

Vragen?

Misschien heeft u een vraag over de eenmalige energietoeslag. Hieronder leest u al enkele veel gestelde vragen en het antwoord daarop. Vindt u daar geen antwoord op uw vraag? Stuur dan een e-mail naar werkeninkomen@middendelfland.nl of bel met telefoonnummer (015) 380 41 11.

Veel gestelde vragen

Waarvoor is de energietoeslag bedoeld?

De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag hieraan te besteden. Maar het is wel verstandig als u dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier. Heeft u dit jaar (nog) geen hogere energierekening? Ook dan kunt u recht hebben op de energietoeslag. U kunt het opzij zetten voor onverwachte uitgaven.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Worden mijn gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente kan zowel bij de aanvraag als achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen die nodig is voor de regeling. Zo kan de gemeente controleren of u recht heeft op de energietoeslag.

Wat kan er gebeuren als mijn gegevens niet kloppen?

Blijkt uit controle achteraf dat u geen recht had op de energietoeslag? Dan moet u die terugbetalen. Geef het daarom snel aan ons door als u van ons een energietoeslag gaat krijgen of al heeft gekregen, maar daar geen recht op heeft!
Heeft u ons met opzet verkeerde informatie gegeven? Of heeft u de juiste gegevens niet, of niet op tijd doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen. Dit willen we voorkomen. Zorg dus dat u alle informatie volledig, juist en op tijd doorgeeft.

Kan ik meerdere keren een energietoeslag 2022 krijgen?

Nee, u heeft per zelfstandig huishouden recht op één energietoeslag 2022. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand. Kijk voor meer informatie op www.middendelfland.nl/bijzondere-bijstand of bel via telefoonnummer (015) 380 41 11.