Home > Informatie voor eigenaren

Informatie voor eigenaren

Bent u eigenaar van een rijks- of gemeentelijk monument binnen de gemeente Midden-Delfland, of overweegt u een aankoop, dan zijn een aantal dingen voor u van belang.

Bij restauratie, veranderingen of onderhoud aan monumenten is in veel gevallen een vergunning nodig. Wij adviseren u daarom altijd van tevoren contact op te nemen met de gemeente, telefoon (015) 380 41 11. Bij de gemeente kunt u ook terecht voor meer informatie over subsidies, of algemene vragen over monumenten.

Op het gemeentehuis is de folder 'Monumenten in Midden-Delfland' verkrijgbaar met uitgebreide informatie voor eigenaren van monumenten. De folder is ook onderstaand te downloaden.

Voor eigenaren van rijksmonumenten is er een brochure uitgebracht over hun rechten en plichten. Deze brochure is ook te downloaden via de website van monumenten.nl

Een rijksmonument restaureren is een hele onderneming. Het restauratiefonds biedt als hulpmiddel de RestauratieWijzer aan: www.restauratiefonds.nl. Met de RestauratieWijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp. U kunt hier ook gebruik van maken als u het monument nog moet kopen.

Het Restauratiefonds heeft een gids uitgebracht voor (nieuwe) eigenaren van woonhuizen met de status van rijksmonument. Deze gids bevat basisinformatie over restauratie, onderhoud, energiebesparing, vergunningen, subsidies en fiscale aftrekposten.

Folder: