Home > Nieuwsberichten > Gemeente trots op nieuw Cultuurmenu

Gemeente trots op nieuw Cultuurmenu (21-11-2019)

RSS

Het cultuurmenu is een samenhangend programma van kunst-, cultuur- en erfgoedactiviteiten voor het basisonderwijs. Het doel van dit programma is dat kinderen in Midden-Delfland onder schooltijd één keer per jaar hun culturele omgeving beleven. De activiteiten bestaan uit gastlessen op school en locatiebezoeken door schoolklassen. Zij maken gedurende hun schooltijd kennis met muziek, dans, musical, beeldende kunst en erfgoedprojecten. Vanaf januari 2020 gaan we van start met de projecten op alle scholen in Midden-Delfland.

Afgelopen donderdag was de feestelijke kick-off bijeenkomst met alle samenwerkingsorganisaties en het onderwijs.

Waardevolle aanvulling

Cultuureducatie is een  hele waardevolle en belangrijke aanvulling op de basisvakken zoals rekenen en taal. Kinderen leren via Kunst en Cultuur op verschillende manieren naar de wereld te kijken en op ontdekking uit te gaan. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met het culturele erfgoed van waar zij vandaan komen. Dat zorgt voor een gevoel van verbinding met hun dorp. Ook leren zij de omgeving waarin zij opgroeien beter te begrijpen.   

Vast programmaonderdeel

Het Cultuurmenu zorgt ervoor dat kunst en cultuur een vast programmaonderdeel wordt in het basisonderwijs. Het beleven van kunst en cultuur levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen om te worden wie ze willen zijn. Het leren over de geschiedenis zorgt voor verbinding en begrip van hoe de wereld er nu uit ziet. De kinderen verbreden hun horizon en leren omgaan met het onbekende. Verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen en communicatieve vaardigheden worden gestimuleerd. Dit zijn belangrijke vaardigheden waar kinderen hun hele leven profijt van hebben.

Samenwerken

In de afgelopen twee jaar hebben een aantal leerkrachten in samenwerking met Kunst en Cultuur Den Hoorn, Fine Flow Inspirations, Museum De Schilpen, Atelier Friedie Kloen, Bibliotheek de Plataan, Muziekvereniging Caecilia en Masalant, Historische vereniging Oud-Schilpen en Museum Het Tramstation, Warbout Rondvaarten en de Vlaardingse Fluisterboot hard gewerkt aan de ontwikkeling van de onderwijs projecten.

Wethouder Wendy Renzen:“Ik ben er trots op dat we als gemeente samen met de lokale organisaties het Cultuurprogramma Midden-Delfland kunnen realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat alle basisschoolleerlingen van de betrokken scholen in Midden-Delfland veel plezier aan de activiteiten gaan beleven!”

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Openingstijden

Meer contactgegevens