Home > Nieuwsberichten > Koninklijke onderscheiding voor Pia van Oord-Wiessing

Koninklijke onderscheiding voor Pia van Oord-Wiessing (24-04-2020)

RSS

Ook de lintjesregen kent dit jaar een aangepaste uitvoering. Geen volle raadzaal, maar een aankondiging van een decoratie via een videogesprek in het bijzijn van echtgenoot, familieleden en de gebiedsorganisaties die de gedecoreerde al jarenlang een warm hart toedraagt. Burgemeester Arnoud Rodenburg mocht dit jaar Pia van Oord-Wiessing vertellen dat de koning heeft ingestemd met de voordracht om haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen die horen bij deze eervolle onderscheiding, konden door de coronamaatregelen niet worden opgespeld. Dat bijzondere moment houden alle decorabelen in Nederland tegoed. Maar een videogesprek als dit, ook dát is een unieke ervaring.

Pia van Oord heeft een lange lijst van verdiensten op haar naam. Opgeleid tot bouwkundig ingenieur vormt haar inzet voor het behouden, restaureren en beleven van cultureel erfgoed een rode draad in haar leven. Van kwetsbare historische gebouwen tot het eeuwenoude agrarische polderlandschap, het kan allemaal rekenen op haar zorg.

Parels

Met succes zette Van Oord zich in voor het behoud van onder meer de Dordtse graanmolen Kyck over den Dyck en de synagoge in Delft. Ook het kerkgebouw, de pastorie van de RK-parochie en de buitenplaats in Schipluiden werden gespaard, mede door haar inzet bij Stichting Op Hodenpijl. Niet toevallig verwierven deze parels stuk voor stuk een sterke positie in het culturele leven.

Verhalenverteller

Behalve het vastleggen van de historie, wil Van Oord de eeuwenoude verhalen ook uitdragen aan een breed publiek. Velen kennen Van Oord als drijvende kracht van de Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk. Hier zette zij een audiotour op langs twaalf locaties waar tussen 1920 en 1940 werd gewerkt, gewoond en geleefd én schreef ze een zevental boekjes over de geschiedenis van alle polders van het Midden-Delfland gebied. Ook is Van Oord al twintig jaar actief voor de Midden-Delfland Vereniging. Behalve haar prominente rol als hoofdredacteur van het magazine is ze ook initiatiefnemer van de, ook buiten de gemeentegrenzen populaire, Midden-Delfland Dag.

Koninklijke onderscheiding

Inwoners uit Midden-Delfland kunnen worden voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Algemene informatie over Koninklijke onderscheidingen staat op www.lintjes.nl. De website beschrijft stapsgewijs hoe iemand voor een lintje kan worden voorgesteld. Suzanne Neven behandelt de lintjes voor onze gemeente. Zij kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten van iemand inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding.

Wilt u meer informatie of iemand voordragen? Neemt u dan contact op met Suzanne Neven op telefoonnummer (015) 380 42 80 of mail naar sneven@middendelfland.nl.

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Openingstijden

Meer contactgegevens