Home > Nieuwsberichten > Programma Open Monumentendag 2016 op 10 en 11 september in Midden-Delfland

Programma Open Monumentendag 2016 op 10 en 11 september in Midden-Delfland (02-09-2016)

RSS
Dit item is verlopen op 12-09-2016.

Het thema van de dertigste landelijke Open Monumentendag is Iconen en symbolen.

Symbolen zien we overal om ons heen. We komen ze op straat tegen, in het verkeer, maar ook in de wetenschap en in de kunst. Voor Open Monumentendag is ‘Iconen en symbolen’ een buitengewoon toepasselijk thema. Want juist in, aan en op monumenten wemelt het van de iconen en symbolen: gevelstenen, beeldhouwwerk, ornamenten, reliëfs, schilderingen en ga zo maar door.

Ook de monumenten zelf hebben iconische waarde en/of een symbolische betekenis: zij getuigen van religiositeit, van macht, van herkomst, van gebruik. En dat geldt voor alle soorten monumenten: gebouwen, water, landschappen en interieurs. Monumentale iconen en symbolen zijn werkelijk overal in ons land te vinden, zeker ook in Midden-Delfland.

Opening

De Open Monumentendag Midden-Delfland wordt zaterdag om 10.00 uur geopend in Schipluiden door Govert van Oord, wethouder kunst en cultuur. Hij onthult de eerste informatiezuil over de Delflandse trekvaarten nabij de Valbrug in het historisch centrum van Schipluiden. Tijdens deze opening is er ook aandacht voor het vervoer van streekproducten over deze waterverbinding.

Kindermonumentendag

Ook de Kindermonumentendag, op vrijdag 9 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. In de drie dorpen krijgen de leerlingen van groep 7 van de basisschool een eigen programma op locatie. Zo doen zij een speurtocht langs verrassende iconen en symbolen in hun eigen dorp en bezoeken een monumentaal gebouw waar zij een speciale rondleiding krijgen. In Schipluiden en Den Hoorn is dat de kerk en in Maasland museum De Schilpen.

Vervolgens gaan zij aan de slag  en maken zij een schildje met een eigen familiewapen, passend bij hun familienaam of bij wat zij willen worden. De resultaten worden aan het publiek getoond. In Schipluiden en Den Hoorn is de expositie van de schildjes daags erop te bewonderen, die gegevens vindt u in het programma hieronder. In Maasland worden de schildjes van de leerlingen later, van 17 tot en met 28 september, tentoongesteld in gebouw Tavenu, bij museum De Schilpen.

Er is een prijsvraag verbonden aan de schildjes met de kersverse familiewapens. Via de Facebookpagina van de gemeente worden op vrijdagavond 9 oktober de mooiste resultaten van elke school gepubliceerd. Daarna kan gedurende het Monumentenweekend door het publiek gestemd worden. Voor elk dorp is er een prijs en een winnaar. De uitreiking vindt later plaats.

Programma

Ga naar programma vrijdag
Ga naar programma zaterdag
Ga naar programma zondag
Download het complete programma als pdf-bestand

Vrijdag 9 september 2016

Schipluiden

De Dorpshoeve, Keenenburgweg 10, 2636 GM
Om 17 uur

Expositie met tekeningen en schilderijen van het rijksmonument de Keizershof. De schilderachtige boerenhoeve uit 1609 aan de Willemoordseweg was een interessante inspiratiebron voor de schildersgroep van Rina Groot. Het werk is daar nog tot 11 november te bewonderen.

Zaterdag 10 september 2016

Maasland

Oude Kerk, Kerkplein 1 
Open van 10.00 tot 15.00 uur

Dit grote, vijftiende-eeuwse, tweebeukige kerkgebouw is oorspronkelijk gewijd aan Maria Magdalena. Na de grote brand in 1945 is deze monumentale kerk volledig hersteld. Hoewel een dorpskerk is het voorname interieur rijk versierd en zijn er volop symbolen te bewonderen. Ook zijn er enkele bijzondere predikantsborden te bezichtigen en twee oude wapenborden. Ze dateren uit 1725 en 1761 en zijn afkomstig uit de rechtszaal van de Hoge Vierschaar van Delfland in de Waterslootse poort te Delft. De borden bevatten onder andere de namen en familiewapens van de welgeboren mannen van Delfland, waaronder van de dichter H.K. Poot.

Het Witte-orgel (1888) wordt op zaterdag twee maal bespeeld:

  • van 11.00 uur tot 12.00 uur door organist Annelies ter Laare
  • van 14.00 uur tot 15.00 uur door burgemeester Arnoud Rodenburg

Museum De Schilpen, ’s-Herenstraat 24, 3155 SJ     
Open van 11.00 tot 17.00 uur

Bij De Schilpen is dit weekend de laatste mogelijkheid om een heuse ridderzaal te betreden. De tentoonstelling Het rijke ridderlijke verleden van Maasland geeft een beeld van het rijke en aansprekende verleden van 775 jaar Ridderlijke Duitsche Orde in Maasland. Kinderen kunnen op zoek naar sporen van ridders. Wat is het verschil tussen een kruisridder en een kruisbroeder? Wat zijn de geefdagen van de Ridderlijke Duitsche Orde? Voor kleine kinderen is er een mooie kleurplaat van een kasteel. Je kunt ook aan de slag met de bouwplaat om de Commanderij te maken.

Bij museum De Schilpen stapt u letterlijk terug in de tijd. In dit prachtige monumentenpand is de geschiedenis van een kruideniersfamilie zichtbaar en tastbaar; in de winkel wordt snoep van vroeger verkocht. De toegang tot het museum en de activiteiten zijn gratis.

www.schilpen.nl

Graanmolen De Drie Lelies, Molenweg 8, 3155 AV
Open van 9.00 tot 17.00 uur

Deze grondzeiler uit 1767 is een rijksmonument en nog volop in bedrijf. Molenaar Luc Ruijgt is aanwezig en leidt u graag rond.

Tavenu
Tentoonstelling van de schildjes met familiewapens die tijdens Kindermonumentendag onder leiding van het Kinderatelier Maasland zijn gemaakt door leerlingen van groep 7 van De Groene Oase, De Schutse en de Aloysiusschool.

Let op afwijkende datum: open van 17 tot en met 28 september in gebouw Tavenu bij museum De Schilpen op woensdag van 14.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Schipluiden

Onthulling informatiezuil Delflandse trekvaarten, Singel tegenover 1, 2636 CS
Om 10.00 uur

Onthulling van de eerste informatiezuil langs de Delflandse trekvaarten door Govert van Oord, wethouder cultuur en kunst en opening van de Open Monumentendag Midden-Delfland 2016. Tijdens deze opening is er ook aandacht voor het vervoer van de streekproducten over deze vaarverbinding. De informatiezuilen langs de Delflandse trekvaarten bieden informatie aan passanten over deze historische trekvaartroute en de interessante monumenten en musea nabij de betreffende informatiezuil. De informatiezuil in Schipluiden biedt ook informatie over het kasteel Keenenburg en Museum Het Tramstation.

Dorpskerk, Dorpsstraat 3, 2636 CB
Open van 10.00 tot 16.00 uur

Informatie over de in veelvoud in de kerk aanwezige symbolen. Denk aan de grafzerken, de zandloper, de engelen op het orgel, de familiewapens enz.

Er is een kleine expositie over ds. Hambrouck (predikant in Schipluiden van 1632 tot 1647) en icoon in de geschiedenis van Formosa (Taiwan).

Ook zijn er foto’s van de Dorpskerk voor en tijdens de restauratie (1955-1957) en informatie over de nieuwbouw bij het Anker.

Gewoontegetrouw is er ook een kopie in te zien van het doopregister (sinds 1880).

Kunstatelier / GalerieGROOT, Dorpsstraat 17-18, 2636 CD
Open van 11.00 tot 17.00 uur

Een monument heeft iets te vertellen. In dit rijksmonument uit 1625 is specifieke aandacht voor de Symbolen en Iconen. Elementen die de tijd hebben doorstaan en zichtbaar verwijzen naar het onzichtbare verleden. Het monument is in gebruik als kunstatelier/galerie. Er wordt een rondleiding gegeven.

www.rinagroot.nl

Tevens zijn hier de schildjes met familiewapens te bewonderen die tijdens Kindermonumentendag onder leiding van Rina Groot zijn gemaakt door leerlingen van groep 7 van de Jozefschool en De Ark.

Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, 2636 HN
Open van 11.00 tot 17.00 uur

Hier is de tentoonstelling Kerkenpaden van Midden-Delfland te bezichtigen. Zes oude polderpaden zijn met kaarten en foto’s in beeld gebracht. Vanaf de Middeleeuwen waren kerkenpaden de kortste routes naar kerk en school. Sommige paden, zoals het Doelpad in Maasland en de Voddijk in Schipluiden, zijn nu recreatieve natuurpaden in het open landschap van Midden-Delfland. Uitgebreid wordt in de tentoonstelling de Tanthofkade getoond, een kade die meer dan acht eeuwen oud is. Kinderen van Abtswoude volgden deze kade tot het midden van de vorige eeuw naar de school in Den Hoorn en Schipluiden.

www.tramstationschipluiden.nl

De Dorpshoeve, Keenenburgweg 10, 2636 GM
Open van 11.00 tot 17.00 uur

Expositie met tekeningen en schilderijen van het rijksmonument de Keizershof. De schilderachtige boerenhoeve uit 1609 aan de Willemoordseweg was een interessante inspiratiebron voor de schildersgroep van Rina Groot. Het werk is daar nog tot 11 november te bewonderen.

’t Woudt

Kerk ’t Woudt, ‘t Woudt 25, 2636 HD
Van 13.00 tot 17.00 uur

Poëziefestival Midden-Delfland Dichter bij de boerderij. Vijf landelijk bekende dichters (Tjitske Jansen, Hans Tentije, Ester Perquin, Marjolijn van Heemstra en Rodaan Al Galidi) lezen in het rijksmonument de Woudtse kerk en op drie monumentale boerderijen voor uit eigen werk. Aanmelden is noodzakelijk: n.praagman@gmail.com

Meer informatie: www.vockestaert.nl en www.chrlyceumdelft.nl

De Hofwoning, ’t Woudt 6-8, 2636 HD
Open van 11.00 tot 17.00 uur

In de hooiberg van deze monumentale boerderij exposeert de Midden-Delfland Vereniging een selectie van gedichten die de afgelopen 40 jaar in de Midden-Delfkrant hebben gestaan. De tentoonstelling maakt deel uit van het Poëziefestival (zie boven) en is buiten de voordrachten gratis te bezoeken.

De Groeneveldse Molen, Woudseweg 186, 2636 AW
Open van 9.00 tot 17.00 uur

Deze poldermolen uit 1719 houdt (samen met het automatische gemaal) de Groeneveldse polder droog. De windmolen is als noodgemaal nog volop in bedrijf. Molenaar Rob van Zijll is aanwezig en leidt u graag rond.

Vanuit Kwintsheul kan deze molen per rondvaartboot (kosteloos) worden bezocht, vanaf het gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder. Ook vanaf de Groeneveldse molen is het mogelijk naar het gemaal te varen. Georganiseerd i.s.m. de stichting Westland Monumentaal.

www.monumentaalwestland.nl

Den Hoorn

Montmartre, Koningin Julianaplein, 2635 HM
Van 13.00 tot 17.00 uur

Voor de derde keer organiseert Cultuurstek een kunstmarkt met kunst en cultuur voor iedereen; muziek, acrobatiek, spel en vermaak voor kinderen. De werkstukken die deze dag door bezoekers worden gemaakt, staan in het teken van het thema van Monumentendag.

Ook de grote kinderen worden uitgenodigd om een schilderij of mozaïek over Iconen en symbolen te maken.

Meer info: www.cultuurstek.nl

Hoornbloem, Koningin Julianaplein 1, 2635 HD
Van 13.00 tot 17.00 uur

Hier zijn de schildjes met familiewapens te bewonderen die tijdens Kindermonumentendag onder leiding van de stichting Kunst & Cultuur zijn gemaakt door leerlingen van groep 7 van de scholen Het Talent en Het Galjoen. Volgend jaar doet de Mariaschool weer mee.

Zondag 11 september 2016

Maasland

Oude Kerk, Kerkplein 1
Open van 12.00 tot 15.00 uur

Dit grote, vijftiende-eeuwse, tweebeukige kerkgebouw is oorspronkelijk gewijd aan Maria Magdalena. Na de grote brand in 1945 is deze monumentale kerk volledig hersteld. Hoewel een dorpskerk is het voorname interieur rijk versierd en zijn er volop symbolen te bewonderen. Ook zijn er enkele bijzondere predikantsborden te bezichtigen en twee oude wapenborden. Ze dateren uit 1725 en 1761 en zijn afkomstig uit de rechtszaal van de Hoge Vierschaar van Delfland in de Waterslootse poort te Delft. De borden bevatten onder andere de namen en familiewapens van de welgeboren mannen van Delfland, waaronder van de dichter H.K. Poot.

Museum De Schilpen, ’s-Herenstraat 24, 3155 SJ
Open van 14.00 tot 17.00 uur

Bij De Schilpen is dit weekend de laatste mogelijkheid om een heuse ridderzaal te betreden. De tentoonstelling Het rijke ridderlijke verleden van Maasland geeft een beeld van het rijke en aansprekende verleden van 775 jaar Ridderlijke Duitsche Orde in Maasland. Kinderen kunnen op zoek naar sporen van ridders. Wat is het verschil tussen een kruisridder en een kruisbroeder? Wat zijn de geefdagen van de Ridderlijke Duitsche Orde? Voor kleine kinderen is er een mooie kleurplaat van een kasteel. Je kunt ook aan de slag met de bouwplaat om de Commanderij te maken.

Bij museum De Schilpen stapt u letterlijk terug in de tijd. In dit prachtige monumentenpand is de geschiedenis van een kruideniersfamilie zichtbaar en tastbaar; in de winkel wordt snoep van vroeger verkocht. De toegang tot het museum en de activiteiten zijn gratis.

www.schilpen.nl

Schipluiden

Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, 2636 HN
Open van 11.00 tot 17.00 uur

Hier is de tentoonstelling Kerkenpaden van Midden-Delfland te bezichtigen. Zes oude polderpaden zijn met kaarten en foto’s in beeld gebracht. Vanaf de Middeleeuwen waren kerkenpaden de kortste routes naar kerk en school. Sommige paden, zoals het Doelpad in Maasland en de Voddijk in Schipluiden, zijn nu recreatieve natuurpaden in het open landschap van Midden-Delfland. Uitgebreid wordt in de tentoonstelling de Tanthofkade getoond, een kade die meer dan acht eeuwen oud is. Kinderen van Abtswoude volgden deze kade tot het midden van de vorige eeuw naar de school in Den Hoorn en Schipluiden.

www.tramstationschipluiden.nl

Download compleet programma

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Whatsapp: 06 82047571

Openingstijden

Meer contactgegevens