Home > Weekboek burgemeester > Weekboek burgemeester, 12 november 2018

Weekboek burgemeester, 12 november 2018

RSS
Dit item is verlopen op 31-12-2018.

De maandag en dinsdag waren weer van die dagen dat je alleen maar bureauwerk doet. Veel afspraken, telefoontjes, e-mails. Op dinsdag was de collegevergadering en de commissievergadering. En passant bezocht ik in Den Hoorn een 50-jarig bruidspaar.

Stuurgroep landelijke meldkamer eenheid Den Haag

Op woensdagmorgen was ik op de Yp in Den Haag voor een vergadering over de centrale meldkamer. Ik ben als portefeuillehouder financiën van de veiligheidsregio Haaglanden vertegenwoordigd in de stuurgroep landelijke meldkamer. Aan de orde kwam het onderwerp verwerkingstijden, zeg maar de tijd die de centralist nodig heeft om een telefoontje om te zetten naar een voertuig van brandweer, ambulance of politie. Er spelen immers steeds vaker discussies over aanrijtijden van hulpverleningsvoertuigen. De verwerkingstijd en de rijtijd tezamen is de tijd om bij het incident te komen. Later deze week zou ik zelf hier nog wat persoonlijks aan kunnen toevoegen, maar dat later in dit weekboek.

Naturalisatie ceremonie

Donderdagmorgen was er in ons gemeentehuis weer een naturalisatie ceremonie. Vier Midden-Delflandse inwoners ontvingen na het afleggen van de Verklaring van Verbondenheid met het Koninkrijk der Nederlanden hun Koninklijk besluit op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Met de felicitaties en bloemen werd deze kleine ceremonie weer een mooi onderdeel van de feestelijke dag voor de nieuwe Nederlanders.


Voorbereiding van de ceremonie.

Districtsvergadering politie

Donderdag was ik in Delft voor de vergadering van het district E van de politie (Westland, Rijswijk, Delft en Midden-Delfland). Opnieuw heb ik mijn zorgen uitgesproken over de aanrijtijden van de noodhulp. Gemiddeld genomen zijn zo’n 75% van de ritten binnen de 15 minuten ter plaatse. Dit moet 90% zijn. Het is een bekend verschijnsel in landelijke gebieden, maar in onze regio moet het wel beter worden. De creatieve maatregelen lijken inmiddels uitgeput en we kunnen nu wel stellen dat het echt een capaciteitsgebrek op straat is. De motoragenten en noodhulpvoertuigen doen het uiterste wat ze kunnen in ons drukke verkeer. Het probleem is slechts op te heffen als er op nationaal niveau wordt bijgeplust. Meer voertuigen op straat dus.

Schoolontbijt met CBS het Talent

Vrijdagmorgen was het ontbijt met de kinderen van basisschool Het Talent uit Den Hoorn. Aan de grote tafel in mijn werkkamer op het gemeentehuis was een echt streekontbijt geserveerd. De kinderen genoten ervan. Eieren, ham, kaas, melk, sappen, yoghurt, appelstroop, boter en broodjes. Alles uit Midden-Delfland, op de Midden-Delfland borden. Zo willen we het graag. Tijdens het ontbijt hebben we het over van alles gehad. Over sport, over wat kinderen belangrijk vinden in de gemeente. Afsluitend hebben we het dorpje Den Hoorn opgezocht in de nieuwe schildering op de muur in een van onze vergaderzalen. En gevonden!


Schoolontbijt.


Daar is Den Hoorn!

Ongeval Oude veiling/Maassluisseweg Maasland

Vrijdagmiddag iets voor 17.30 uur kwam ik met de auto vanaf de Maassluisseweg richting Maasland. Op het kruispunt was zojuist een fietser vanwege een onduidelijke verkeerssituatie ongelukkig ten val gekomen. Direct uitgestapt. Onduidelijk was wat er met het meisje was gebeurd, maar ze schreeuwde enorm. Er gaat wel een en ander door je heen als je op je knieën naast haar op straat zit en probeert contact te houden. De ambulance werd gebeld en de eerste politie-eenheden van Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond waren met 10 minuten ter plekke. Omstanders regelden als een soort “veilig oversteekbrigade” het verkeer, lieten auto’s in groepjes passeren en zorgden voor veilig oversteken van fietsers in de drukke avondspits. En terwijl dit gebeurt is het nog lang wachten op de ambulance. En in de tussentijd was er nog een aanrijding even verderop in Maasland waar ook politie en ambulance naar toe reden.

Wat fijn was dat er spontaan omstanders het verkeer te gingen regelen als een soort klaar-overs. Top, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het super fijn is dat omstanders er voor gezorgd hebben dat we bij het verlenen van zorg niet de vouwen uit je broek gereden werden. Gelukkig kon na de check door het ambulance personeel het meisje met de inmiddels gebelde vader mee huiswaarts.

Het is een soort van gelukkig afgelopen. En bij mijn navraag bij de meldkamer dit weekend bleek de ambulance 16 minuten na melding gearriveerd te zijn. Weliswaar 1 minuut na de norm van 15 minuten, maar gezien de drukte in de spits toch knap. Voor je gevoel duurt het altijd veel te lang.

Tijdens en na incident ontstond direct onder omstanders de discussie of de verkeerssituatie ter plaatse wel veilig genoeg is. Gelet op de emoties die op dat moment spelen snap ik dat volledig. Die speelden bij mij ook en die steek je op zo’n moment onder die omstandigheden niet onder stoelen of banken. Ook op de sociale media is de roep om maatregelen voor een veilig kruispunt stevig. De vraag of het nu een al eerder bepleite verkeersregelinstallatie (ook door mij) moet worden, een rotonde, of een aangepaste kruising, dat vraagt om een besluit aan de bestuurlijke tafel.


Ongeval.

Concert uitvoering Paulus van Mendelssohn door COV Hosanna

Om 20.00 uur was ik bij het jaarlijkse concert van de Christelijke Oratoriumvereniging Hosanna uit Maasland. Voor de laatste keer in de Nieuwe kerk, want de kerk is gesloten. Voor de koorleden dan ook een dubbel gevoel bij het concert. Maar het was erg mooi. Op naar het volgende concert, in november 2019 in de Oude kerk in Maasland.

Reageren op deze tekst? Stuur uw e-mail naar burgemeester@middendelfland.nl.

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Whatsapp: 06 82047571

Openingstijden

Meer contactgegevens