Home > Logo, wapen en vlag

Logo, wapen en vlag

Wapen

wapen delflandDe gemeente Midden-Delfland is ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Maasland en Schipluiden. Dit gebeurde in 2004. Midden-Delfland kreeg toen een eigen gemeentewapen. Dit wapen staat symbool voor de samengevoegde gemeente. Het wapen is niet helemaal nieuw ontworpen. Het is gebaseerd op de wapens van Maasland en Schipluiden. In het bovenste deel staat een schip. Dit was het wapenfiguur van Schipluiden. De ‘M’ in het onderste deel komt van het wapen van Maasland. Blauw is gekozen als symbool voor de lucht. Groen verwijst naar het  gras. Dat gras staat symbool voor het open groene gebied van Midden-Delfland. 
Het schip op het wapen van Schipluiden lag voor anker. Nu is het een schip dat vaart met volle zeilen. Dat straalt meer dynamiek uit. De letter ‘M’ uit het wapen van Maasland is een kwartslag gedraaid. Het gemeentewapen van Maasland had een kroon. Deze gouden ‘markieskroon’ is overgenomen in het nieuwe wapen. Het gemeentewapen is gebaseerd op een ontwerp van de heer E.B. van Rijn.
De gemeentewapens van Maasland en Schipluiden verloren per 1 januari 2004 hun functie. Maar de oude gemeentewapens zijn door de gemeenteraad wel als ‘dorpswapens’ vastgesteld.

Logo

logo Midden-DelflandHet gemeentelogo is een gestileerd wapenschild. Dit verwijst naar de oude gemeentewapens van Maasland en Schipluiden. Ook kwamen de kleuren blauw en groen in beide wapens voor. Het blauw in het logo staat voor het water van de Gaag. Het groen staat voor het vele grasland.

De blokjes in het logo geven kaders aan. Maar ze staan ook voor de openheid van het gebied.  Verder staan de blokjes symbool voor de bedrijvigheid en ontwikkeling van de gemeente. 
 

Vlaggen

Voor het gemeentehuis wapperen vijf vlaggen. Van links naar rechts zijn dat de vlaggen van Cittaslow, Midden-Delfland, Nederland, Zuid-Holland en Europese Unie. Inwoners vragen ons regelmatig waarom wij de Nederlandse vlag na zonsondergang niet neerhalen. In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staat: ‘Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als hij zodanig verlicht is dat de kleuren duidelijk te zien zijn.’

Onze Nederlandse vlag wordt van onderaf belicht met een grondspot. Deze spot zorgt er voor dat de vlag in het donker verlicht wordt. De Nederlandse vlag bij het gemeentehuis mag in de avond dus blijven hangen.

Vlag Midden-Delfland

VlagDe vlag van Midden-Delfland heeft drie golvende banen in de kleuren blauw, wit en groen. Blauw staat voor de lucht, wit voor water en groen voor gras. Het gras staat natuurlijk symbool voor het open groene gebied van Midden-Delfland. Het schip op de vlag staat voor historie en beweging. Dit schip komt van het gemeentewapen van Schipluiden. Op de vlag is het schip ‘gekeerd’ , zodat het meer ruimte voor zich heeft. De uitgerekte letter ‘M’ staat ook voor historie. Deze komt van het gemeentewapen van Maasland. De ‘M’ beeldde destijds de Maas uit, die zich door het groene land kronkelt.

Wilt u een gemeentevlag bestellen? Ga dan naar de website van  Croes Vlaggen Service in Maasland. Hier kunt u de vlag van Midden-Delfland in verschillende maten bestellen.

Meer informatie over de overige vier vlaggen

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Openingstijden

Meer contactgegevens