Home > Voorkom stookoverlast

Voorkom stookoverlast

Houtstook door particulieren, hoe voorkom je overlast?

Het stoken van hout kan voor de omwonenden overlast opleveren. De overlast kan ontstaan door de samenstelling van de rook of verminderde verspreiding van de rookgassen.

De samenstelling van houtrook wordt beïnvloed door de kachel, het rookkanaal, de gebruikte brandstof en het stookgedrag.

Overlast door houtrook kan ontstaan als de rookgassen uit de schoorsteen zich niet voldoende verspreiden en bijvoorbeeld bij uw buren terechtkomen.  De weersomstandigheden (mist/windstilte) en de stookduur kunnen daarbij een rol spelen. Ook de hoogte van  de schoorsteen, de omliggende bebouwing, of andere obstakels, zoals bomen, kunnen de verspreiding van de (rook)gassen verminderen.

Door op een juiste manier te stoken kan overlast worden voorkomen.

Goed stoken kan worden samengevat als: stoken met een kachel op bedrijfstemperatuur, gebruik van droog schoon hout, rekening houden met de weersomstandigheden, beperken van de stookduur tot een paar uur per dag en zorgen voor een goede verspreiding van de rookgassen.

Stooktips

  1. Stook niet bij windstil of mistig weer.
  2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Zo worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd.
  3. Zorg voor volledige luchttoevoer; zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open.
  4. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  5. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en houtjes, gebruik geen vloeibare stoffen.
  6. Stook met droog, onbehandeld hout. Alleen gekloofd hout dat minimaal twee jaar onder een afdak is gedroogd en niet te dik is, is geschikt voor uw open haard of houtkachel.
  7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
  8. Check of er een goede verbranding plaatsvindt. Kleurloze rook uit de schoorsteen wijst op een goede verbranding. Ook moet de vlam in de houtkachel heldergeel zijn en stabiel. Verbeter de luchttoevoer als dat nodig is.
  9. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Raadpleeg de stookwijzer

Het belangrijk dat u niet stookt op momenten dat het door de weersomstandigheden niet aan te raden is omdat de schadelijke stoffen dan in de directe omgeving blijven hangen. Hiervoor is de Stookwijzer ontwikkeld:  www.stookwijzer.nu. Deze geeft op postcodeniveau aan of het op basis van de lokale luchtkwaliteit en de windkracht aan te raden is om op dit moment te stoken of niet.
De Stookwijzer maakt gebruik van de actuele luchtkwaliteitsindex van het RIVM en de actuele windsnelheid. Elk uur wordt de informatie ververst. Zo krijgt u een actueel lokaal advies voor het stoken van hout.

Melden van rookoverlast bij de gemeente

Bij rookoverlast kunt u het beste eerst proberen dat samen met de stoker op te lossen. Vaak weet uw buurman namelijk niet dat hij overlast veroorzaakt. Lukt dat niet? Neemt u dan even contact op met de gemeente via 015 380 41 11, of stuurt u een e-mail naar gemeente@middendelfland.nl. De gemeente monitort en evalueert de binnenkomende meldingen en volgt de landelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Contact

Gemeente Midden-Delfland
Anna van Raesfeltstraat 37
2636 HX Schipluiden

gemeente@middendelfland.nl

(015) 380 41 11 of

Laat ons u bellen!

Whatsapp: 06 82047571

Openingstijden

Meer contactgegevens