Na jaren van voorbereiding is het dan zover: sinds 1 januari zijn alle wetten en regels over onze leefomgeving samengevoegd in één wet, de Omgevingswet. Deze nieuwe wet vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. 

Wat verandert er voor u?

Als inwoner of ondernemer merkt u in eerste instantie misschien niets van de Omgevingswet. Maar als u een vergunning aanvraagt voor een verbouwing aan uw huis, tuin of bedrijf, dan gaat dat vanaf nu anders. Want u zoekt de regels op in het vernieuwde online loket, het Omgevingsloket(externe link). Hier controleert u of u een vergunning nodig heeft of alleen een melding moet doen. Vervolgens kunt u dit meteen regelen. Ook kunt u via het Omgevingsloket(externe link) alle regels zien over de leefomgeving die op een bepaalde plek gelden.

Meepraten

De Omgevingswet stimuleert daarnaast dat u actiever wordt benaderd om mee te denken over ontwikkelingen in uw gemeente of over initiatieven bij u in de buurt.

Wilt u meer weten?

U vindt het vernieuwde Omgevingsloket op www.omgevingswet.overheid.nl(externe link). Of kijk voor meer informatie over de nieuwe Omgevingswet op www.middendelfland.nl/omgevingswet