In Midden-Delfland worden regelmatig dieren gevonden. Dit kunnen gewonde dieren, zwerfdieren of dode dieren zijn. Lees hier wat u in dit soort gevallen kunt doen. Ook wanneer uw huisdier zoek is.

Dode dieren

Bij dode dieren wordt onderscheid gemaakt tussen huisdieren en andere dieren (zoals vogels).

Huisdieren (zoals honden en katten)

Bij honden en katten kunt u de dierenambulance bellen. De ambulancemedewerkers halen de hond of de kat op en controleren altijd direct of het dier gechipt is. Als dit het geval is kan de eigenaar gemakkelijk getraceerd en snel op de hoogte gesteld worden.

Andere dieren

De verwijdering van een dier dat niet in de categorie huisdieren valt, gebeurt door verschillende instanties. Wie dit doet hangt af van de grootte van het dier en de locatie waar het dier gevonden is. Dat kan de Provincie, het Recreatieschap Midden-Delfland, het Hoogheemraadschap, de particuliere eigenaar of de gemeente zijn. Daar zijn onderling afspraken over gemaakt. Als u de vondst van een dier bij de gemeente meldt, zorgt de gemeente ervoor dat uw melding naar de juiste instantie wordt doorgestuurd.

Treft de buitendienst van de gemeente dode huisdieren aan, dan wordt contact opgenomen met het dierenasiel. Medewerkers van het dierenasiel komen vervolgens langs om te controleren of het dier gechipt is. Is het dier gechipt dan nemen zij contact op met de eigenaar. Is het dier niet gechipt, dan noteert de dierenbescherming de kenmerken van het dier en gaat het dier in de destructiebak. Het dierenasiel geeft deze gegevens vervolgens door aan Amivedi.

Meldt het direct aan de gemeente

Gewonde dieren en zwerfdieren

Bij gewonde dieren kunt u Dierenambulance Zuid-Holland Zuid (088-3437112) bellen.

Bij zwerfdieren kunt u Dierenambulance Zuid-Holland Zuid bellen (088-3437112) of het Dierenopvangcentrum Vlaardingen bellen (088-8113580). De gemeente heeft met dit dierenasiel een samenwerkingsovereenkomst voor de opvang van zwerf- en afstandsdieren.

Is uw huisdier zoek?

Is uw huisdier zoek? Meld u dit dan bij de Stichting Amivedi, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Amivedi-Nederland werkt met ongeveer 110 meldpunten, verspreid over het land. Er is dus altijd wel een meldpunt bij u in de buurt. Via het centrale telefoonnummer 0900-2648334 (iedere dag bereikbaar van 9.00-21.00) kunt u navragen bij welk meldpunt u terecht kunt. Meer informatie vindt u op de website van Amivedi: www.amivedi.nl

Chippen geeft snel duidelijkheid

Wij adviseren u om altijd uw huisdier te laten chippen. Wordt uw huisdier bij vermissing teruggevonden, dan kunnen wij u aan de hand van de chipgegevens gemakkelijk vinden en u zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Per 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Informatie hierover kunt u vinden op www.chipjedier.nl.