U kunt een overledene laten begraven of cremeren. Hiervoor hebt u toestemming nodig van de gemeente. Uw uitvaartondernemer regelt dit meestal voor u.

Hoe werkt het?

U mag de overledene op zijn vroegst 36 uur nadat hij of zij is overleden, begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Begraven of cremeren na 6 werkdagen

Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente en van een arts. U kunt bijvoorbeeld toestemming aanvragen om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen.

Begraven of cremeren binnen 36 uur

Als u de overledene binnen 36 uur wilt begraven of cremeren, hebt u toestemming nodig van:

  • de officier van justitie;
  • de burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt.

Wat moet ik doen?

Aankoop van een graf

U kunt voor maximaal een bepaalde periode aankopen, daarna kunt u dit recht desgewenst verlengen.

Onderhoudskosten van een graf

De onderhoudsrechten worden jaarlijks opgelegd. Wanneer u na een aantal jaren alsnog tot afkoop van de onderhoudsrechten wilt overgaan, kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente. Afhankelijk van het aantal jaren dat u betaald heeft, bepaalt de gemeente een afkoopbedrag.

Informatie voor uitvaartverzorgers

Vanaf 1 maart 2021 kunt u online een begrafenis reserveren op de algemene begraafplaats in Maasland en in Schipluiden. U maakt de reservering in de webagenda. Ook vult u hier de gegevens over de begrafenis in. De webagenda bereikt u via www.begraafplaatsagenda.nl. Voor het reserveren van een tijdstip kunt u ook gebruik maken van de app ‘Begraafplaatsagenda’ die u kunt downloaden in de App Store  of Play Store.

Om gebruik te kunnen maken van de webagenda heeft u inloggegevens nodig. Wellicht heeft u deze al van een andere gemeente. U kunt met dezelfde gegevens inloggen en ziet dat de algemene begraafplaatsen in Maasland en Schipluiden zijn toegevoegd. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze dan aan via begraven@middendelfland.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?