Over Cittaslow

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een vereniging van 120 gemeenten die verspreid liggen over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Midden-Delfland!

Kwaliteit van leven

In deze tijden van verstedelijking en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten.
Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Vooruitgang met behoud van historie

Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

Genieten

Cittaslow Midden-Delfland biedt een oase van rust en ruimte waar mensen de tijd voor elkaar hebben en inwoners en gasten genieten van de natuur. Vele routes nodigen fietsers, wandelaars en skaters uit om het uitgestrekte veenweidegebied met de authentieke dorpen te verkennen. Ook is het landschap met de sloten en vaarten zeer aantrekkelijk voor watersporters.
Eigenaren van streekgebonden bedrijven ontvangen bezoekers van de gemeente graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd, zoals druiven, kaas en honing. Als Cittaslow gaat Midden-Delfland bewust om met het milieu, respecteert het landschap en besteedt aandacht aan een goede infrastructuur.

Veenweidegebied en karakteristieke dorpen

De gemeente Midden-Delfland bestaat uit de dorpen Den Hoorn, Maasland, Schipluiden en de buurtschappen ’t Woudt en De Zweth. Op zowel nationale als internationale schaal is onze gemeente een Cittaslow bij uitstek. De sfeer van het open veenweidegebied en de karakteristieke dorpen - en dat alles binnen de sterk verstedelijkte bebouwing van Rotterdam, Den Haag en Delft - ervaren inwoners en bezoekers als heel bijzonder en waardevol. 

Verhalen van de Cittaslow ambassadeur

Tineke van Nimwegen vertelt over haar belevenissen als Cittaslow ambassadeur.

Meer informatie over Cittaslow 

Lees meer over Cittaslow op de website van Cittaslow Nederland.

    Heeft u gevonden wat u zocht?