U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. In dit hoofdstuk leest u wat beide vormen inhouden.

Als u niets regelt

In Nederland trouwt iedereen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Krijgt u tijdens het huwelijk een erfenis of een schenking? Dan blijft dit van uzelf. U besluit zelf of u dit met uw partner wilt delen. Ook alle bezittingen en schulden die u al voor het huwelijk had, blijven van u.

Wat u kunt regelen

Wilt u uw bezittingen en schulden ook tijdens het huwelijk gescheiden houden? Dan kunt u dit bij de notaris vast laten leggen in huwelijkse voorwaarden. De notaris schrijft de gemaakte afspraken in bij het huwelijksgoederenregister. U kunt uw huwelijkse voorwaarden na inschrijving opzoeken in het online huwelijksgoederenregister.

Informeer bij de notaris

Wij raden u aan om contact op te nemen met een notaris. Zij kunnen u het beste adviseren welke vorm bij uw situatie past.

Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd?

Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden bij een notaris vastgelegd? U bent automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.

Heeft u gevonden wat u zocht?