Heeft u al een geregistreerd partnerschap en u wilt nu trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Hiervoor onderteken beide partners een zogenaamde omzettingsakte. U kunt de omzetting gratis op maandagochtend doen of kiezen voor een ceremonie. Deze omzetting kunt u in elke gemeente binnen Nederland regelen.

Geen melding nodig

U hoeft voor de omzetting geen 'melding van voorgenomen huwelijk' meer te doen. Wel vragen wij jullie even langs te komen op het gemeentehuis. Wij controleren jullie gegevens en spreken het één en ander met jullie door. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Geen getuigen

Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn geen getuigen nodig.

Niet overal in buitenland geldig

Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland, informeer dan eerst of dat zonder problemen kan. U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van het betreffende land. Mogelijk kunt u gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk, hier staat niet op dat het een omzetting betreft.

Kosten

De kosten voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn hetzelfde als voor een normaal huwelijk; met een trouwambtenaar en een ceremonie. Ook kunt u kiezen voor de gratis mogelijkheid, dat is op maandagochtend. Neem hiervoor contact op met het Klant Contact Centrum.

Omzettingsakte

U kunt een afschrift van de omzettingsakte aanschaffen.

Heeft u gevonden wat u zocht?