Gratis trouwen of een partnerschap aangaan kan alleen:

  • op maandagochtend om 9.00 en 9.30 uur
  • als u of uw partner in de gemeente Midden-Delfland woont. 

Inplannen van een gratis plechtigheid

  1. Neem contact op met de gemeente om een beschikbare maandag te zoeken en boeken
  2. Maak daarna een afspraak bij de gemeente om de melding in persoon te komen doen

De gratis plechtigheid

De voltrekking van een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap is heel eenvoudig. Het is in één van onze spreekkamers en duurt maximaal 10 minuten. Het is niet mogelijk om een eigen invulling te geven. Onze ambtenaar van de burgerlijke stand doet alleen het formele gedeelte. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een eigen toespraak te houden of om cadeaus te overhandigen.

Getuigen

Bij de plechtigheid zijn minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig. Als u zelf geen getuigen meeneemt, is het ook mogelijk te kiezen voor gemeentegetuige(n). Hier zijn kosten aan verbonden.

Geen extra gasten

Bij de gratis plechtigheid mogen alleen het bruidspaar/de partners en de getuigen aanwezig zijn.

Annuleren

Als u een geboekt huwelijk of geregistreerd partnerschap niet door wilt laten gaan en annuleert, brengen wij annuleringskosten in rekening.

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Als u in de gemeente Midden-Delfland gratis gaat trouwen of uw partnerschap gaat registreren, doet u bij ons de melding van het voorgenomen huwelijk of partnerschap. Dit is ook wel bekend als in ondertrouw gaan. Daarmee geeft u officieel bij de gemeente aan dat u een verbintenis aan wilt gaan. De gemeente controleert of u aan de voorwaarden voldoet en of de verbintenis rechtsgeldig is.

Wanneer melding doen

We raden u aan om twee maanden voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum de afspraak in te plannen voor de melding voorgenomen huwelijk. De melding moet uiterlijk twee weken voor de trouwdatum gedaan zijn. Als de complete melding niet twee weken voor de trouwdatum gedaan is, kan de uitgekozen trouwdag niet doorgaan en worden annuleringskosten in rekening gebracht.

Afspraak maken

Het doen van de melding is mogelijk op maandag- en dinsdagochtend. Voor het maken van een afspraak belt u met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer (015) 380 41 11. U kunt ook online een afspraak inplannen. Dat gaat via onderstaande knop.

Afspraak maken voor de melding (gratis huwelijk of partnerschap)

 

Meenemen naar de afspraak

U komt samen naar de afspraak op het gemeentehuis om de melding te doen en u neemt de volgende documenten mee:

  1. Van u allebei het paspoort of de identiteitskaart;
  2. Van alle getuigen een kopie legitimatiebewijs, van een rijbewijs of identiteitskaart ook de achterkant. (2, 3 of 4 meerderjarige getuigen);
  3. Als één van de partners niet de Nederlandse nationaliteit heeft, in het buitenland is geboren of in het buitenland woont of heeft gewoond, zijn misschien aanvullende documenten nodig. Neem contact op met het Klant Contact Centrum om te vragen welke extra documenten mee moet brengen naar de afspraak. Dat kan via telefoonnummer (015) 380 41 11.

Tijdens het gesprek kunt u een trouwboekje uitkiezen.

Heeft u gevonden wat u zocht?