Wat is het?

Grondverzet (aan- en afvoer en hergebruik) is onderhevig aan regelgeving. Als het grondverzet meer dan 50m³ bedraagt, dan moet u hiervan melding via het landelijke meldsysteem(externe link). Voor meer informatie: zie product grond, bagger en bouwstoffen toepassen, melding. Als het grondverzet minder dan 50 m³ bedraagt, zijn hier andere regels aan verbonden.

Hoe werkt het?

Schone grond

Het is u (als burger, bedrijf of instelling) in principe toegestaan om schone grond af te graven, te verplaatsen en toe te passen. Wel moet u kunnen aantonen dat het schone grond betreft. Voor het toepassen van grond op landbodem is de gemeente bevoegd gezag. Er gelden in milieuhygiënisch opzicht geen beperkingen voor toepassing van schone grond op landbodem.Bij zowel de afvoer, verplaatsing en toepassing van schone grond kunt u door de hiertoe bevoegde instanties (politie/gemeente/provincie) om kwaliteitsgegevens van de grond worden gevraagd. Na toepassing bent u verplicht om de kwaliteitsgegevens één jaar te bewaren.Als u meer dan 50 m³ schone grond gaat verzetten of hergebruiken, dan moet u hiervan melding via het landelijke meldsysteem(externe link). Voor meer informatie: zie product grond, bagger en bouwstoffen toepassen, melding.

Licht verontreinigde grond

Indien de grond verontreinigd is, kan de grond afgevoerd worden naar een gecertificeerd bedrijf (erkend gronddepot). Het kan zijn dat gevraagd wordt naar een zogenaamde "schone grond verklaring". Dit is een term die in de volksmond wordt gebruikt, maar niet letterlijk bestaat. Bedoeld wordt dat een bodemonderzoek moet worden uitgevoerd, waarin de bestaande bodemkwaliteit is vastgelegd. In dat geval dient u de grond te laten onderzoeken door een erkend milieuadviesbureau. Het is niet toegestaan om zelf vervuilde grond af te voeren en te storten.In sommige gevallen kan (licht) verontreinigde grond, onder bepaalde voorwaarden worden hergebruikt. Dit is geregeld in het Besluit bodemkwaliteit. Op de website kunt u meer informatie vinden over het hergebruik van grond en de gemeentelijke bodemfunctiekaart. In Midden-Delfland moet schone grond schoon blijven en mag vieze grond niet viezer worden. Daarom voert de gemeente beleid voor het hergebruik van (licht) verontreinigde grond.Als u meer dan 50 m³ licht verontreinigde grond gaat verzetten of hergebruiken, dan moet u hiervan melding via het landelijke meldsysteem(externe link). Voor meer informatie: product grond, bagger en bouwstoffen toepassen, melding.

Ernstig/ sterk verontreinigde grond

Afvoer van (sterk) verontreinigde grond wordt gezien als sanering van de grond. In dat geval is een saneringsplan nodig. Zie product 'bodemvervuiling, sanering'.Alleen in uitzonderingsgevallen mag deze ontgraven grond worden hergebruikt, en dan alleen binnen de verontreinigde locatie waar de ontgraving (sanering) plaatsvindt. Voorwaarde is dat de aanpak moet zijn vastgelegd in een goedgekeurd saneringsplan.

Heeft u gevonden wat u zocht?