Door de oorlog  in Oekraïne ontvluchten mensen hun land. Een deel daarvan komt naar Nederland en dus ook naar onze gemeente. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u als inwoner vragen heeft.

Opvang in Midden-Delfland

Midden-Delfland wil vluchtelingen uit Oekraïne een warm welkom geven, een plek waar zij tot rust kunnen komen en hun leven weer kunnen oppakken. De noodopvang hebben wij in de regio georganiseerd. Nu bereiden wij de huisvesting voor de langere termijn voor. Daarvoor zijn op dit moment twee locaties in beeld. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht Midden-Delfland staat klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen.

Soms is het niet voor iedereen duidelijk welke rol de gemeente heeft. Daarom leggen we het kort uit.

De gemeente heeft verschillende taken bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraine:

  • De gemeente regelt de noodopvang,
  • De gemeente verstrekt het leefgeld,
  • De gemeente zoekt huisvesting voor de langere termijn,
  • De gemeente regelt onderwijs voor kinderen die leerplichtig zijn.

De gemeente is niet voor alles verantwoordelijk.

Zo zorgt de gemeente niet voor:

  • bemiddeling tussen gastgezin en vluchteling(en),
  • inzamelacties voor bijvoorbeeld kleding, meubilair en speelgoed,
  • een overzicht van vrijwilligers in de gemeente.

Natuurlijk proberen wij te helpen waar het kan. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via het mailadres oekraine@middendelfland.nl.

Veelgestelde vragen

Wij krijgen veel vragen binnen over allerlei onderwerpen die samenhangen met de opvang van de Oekraiense vluchtelingen. Op onze webpagina Veelgestelde vragen leest u deze vragen en het antwoord daarop. Wij gaan ervan uit dat veel van uw vragen hier terug te vinden zijn.

Bied zelf opvang

Wilt u een vluchteling bij u thuis laten logeren? Lees dan meer informatie op de website van Vluchtelingenwerk(externe link).

U kunt ook opvang aanbieden via Takecarebnb(externe link). Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Doe een donatie

U kunt helpen door geld te doneren via Giro 555(externe link). Uw donatie wordt gebruikt voor medische zorg, eten, onderdak en geestelijke en maatschappelijke hulp. Het Rode Kruis is 1 van de hulporganisaties achter Giro 555.

U kunt ook geld doneren(externe link) aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die nu in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.

Meer informatie

www.refugeehelp.nl(externe link): RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten (meertalige website in het Nederlands, Oekraïens, Russisch en Engels)

Lees meer informatie over de oorlog in Oekraïne op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Vragen?

Heeft u andere vragen? Neem telefonisch of via e-mail oekraine@middendelfland.nl contact met ons op, wij helpen u graag bij het vinden van de juiste weg bij hulpvragen.

(Bovenstaande informatie wordt regelmatig geactualiseerd en aangevuld.)