Pilot met kabelgoten voor opladen elektrische auto’s vanaf 1 september 2025

De gemeente Midden-Delfland start op 1 september 2025 met een pilot. In deze proef kunnen bewoners zonder eigen oprit hun elektrische auto opladen via een kabelgoot.

VPA

Dit gebeurt met een Verlengde Private Aansluiting (VPA). Dat is een veilige manier om een kabel vanaf uw huis, via de stoep, naar uw auto te leggen. De kabel ligt in een speciale goot in de stoep, zodat anderen er geen last van hebben.

Pilot

De pilot loopt tot 31 december 2027. Aan de pilot kunnen maximaal 25 inwoners deelnemen. 
Wanneer uit de evaluatie blijkt dat niemand last heeft van de kabelgoten, dan kunnen deze blijven liggen. De pilot kan dan een standaard product van de gemeente worden, zodat ook andere inwoners een VPA kunnen aanvragen. 

Voorwaarden

De gemeente stelt een aantal voorwaarden aan deelname aan de pilot:

  1. De parkeerplaats(en), waar met behulp van kabelgoottegels wordt opgeladen, blijft toegankelijk voor iedereen. De parkeerplaats, waar de auto oplaadt, blijft onderdeel van de openbare ruimte en is dus uitdrukkelijk geen gereserveerde parkeerplaats voor de aanvrager. Zowel de aanvrager als de directe buren worden hier over geïnformeerd.
  2. De aanvrager is en blijft gedurende de hele looptijd van de pilot in het bezit van een elektrisch voertuig of krijgt deze binnen 3 maanden.
  3. De parkeerplaats(en), waar met behulp van kabelgoottegels wordt opgeladen, grenst gelijk aan het trottoir. Deze grenst niet aan gras- of groenstrook, weg of fietspad.
  4. De kabelgoot loopt direct van het huis naar de weg in een hoek van 90% (+/- 10%) op het trottoir.
  5. De aanvrager gebruikt stroom die afkomstig is van het eigen woonadres, waarbij het oplaadpunt voor het laden van het elektrisch voertuig veilig op eigen terrein kan staan.
  6. De oplaadkabel van de aanvrager is in goede staat, waarbij de oplaadkabel in zijn geheel in de goot ligt  en de overige lengte op eigen terrein.
  7. Wanneer de aanvrager op eigen terrein kan laden, komt de aanvrager niet in aanmerking voor een kabelgoot.
  8. De gemeente kan de proef zonder opgaaf van reden op elk moment beëindigen en de kabelgoot verwijderen, zonder dat daar enig recht op vergoeding voor de aanvrager uit ontstaat.
  9. Aan de proef kunnen maximaal 25 deelnemers deelnemen op basis van wie het eerst komt. Vol=Vol.
  10. In het geval dat het gebruik van de kabelgoot leidt tot immateriële of materiële schade bij derden, dan is de aanvrager daarvoor aansprakelijk. De aanvrager heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en vrijwaart de gemeente voor aansprakelijkheid en schade.
  11. De kabelgoot wordt (in opdracht) door de gemeente geplaatst dan wel weggehaald.
  12. De gebruiker is verantwoordelijk voor het juist gebruik van de kabelgoot en het schoonhouden daarvan.
  13. De aanvrager stemt er mee in dat de gemeente hem/haar benadert voor, tijdens en na de pilot voor de evaluatie van de pilot.

Kosten

De kabelgoot wordt (in opdracht) door de gemeente geplaatst dan wel weggehaald. De aanleg en het verwijderen kost € 275 per meter (inclusief btw). Dit bedrag moet vooraf worden betaald. Bij verhuizing wordt de goot verwijderd, tenzij de nieuwe bewoner deze wil overnemen. In dat geval moeten beide partijen contact opnemen met de gemeente.

Vragen?

Bij vragen over de pilot kunt u bellen met de heer met C.N. van Bergen Henegouw via 015-4803111.

Interesse?

Wilt u meedoen aan deze pilot en voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan hier het aanvraagformulier aan: Stuur mij het aanvraagformulier

U ontvangt dan via e-mail een aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier kunt u uitprinten, ondertekenen en vervolgens via e-mail terugsturen naar de gemeente.