Jeugdfonds Sport en Cultuur

Wil je kind graag op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of aan theater doen, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Ze zijn er ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of als je als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebt. Het Jeugdfonds betaalt voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument.

Kies een club: ieder kind lid van een club

Meedoen en gezien worden, elk kind verdient dat. Op een club maak je vrienden, leer je rekening houden met elkaar, krijg je zelfvertrouwen, win én verlies je met elkaar, vergeet je je zorgen. En vooral: je bent samen en je hebt plezier. Daarom is lid zijn van een club zo belangrijk. Dansen, voetballen of kickboksen zijn leuk én gezond. Sport en cultuur zijn belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom betaalt het Jeugdfonds de contributie of het lesgeld als de ouders dat niet kunnen. Zodat alle kinderen mee kunnen doen.

Hoe werkt het?

1. De aanvraag voor een bijdrage wordt gedaan door een intermediair. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker van het Maatschappelijk Team;

2. De intermediair doet, in overleg met jou, een aanvraag;

3. Je hoort binnen 3 weken of de aanvraag goedgekeurd is;

4. Na goedkeuring kan je je kind aanmelden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie waar je kind op les wil;

5. het jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld direct aan de sportclub/lesgever. Je ontvangt zelf geen geld.

Let op: Er moet ieder jaar een nieuwe aanvraag gedaan worden.

Zo vind je jouw intermediair:

Een intermediair is bijvoorbeeld de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of een medewerker van het Maatschappelijk Team of Stichting Welzijn Midden-Delfland. Kun je geen intermediair vinden? Neem dan contact op met het fonds bij jou in de buurt. Zij kunnen je verder helpen: www.jeugdfondssportencultuur.nl

Het kind

Er kan een aanvraag worden ingediend als:

  • Het kind woont in gemeente Midden-Delfland.
  • Het kind tussen de 0 en 18 jaar oud is.
  • Het inkomen van het gezin inclusief vakantietoeslag niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum.
    Het sociaal minimum wordt regelmatig aangepast. Kijk voor de actuele bedragen van het sociaal minimum op de pagina Wat is een laag inkomen.

De financiële bijdrage 2023

Er kunnen per kind twee activiteiten per 12 maanden worden aangevraagd. Dit betekent dat tegelijkertijd een sport- en cultuuraanvraag kan worden ingediend. De daadwerkelijke kosten kunnen worden aangevraagd. Het Jeugdfonds beoordeelt jaarlijks of er voldoende middelen aanwezig zijn om dit beleid voort te zetten.

Hiervoor zijn wel enkele regels:

  • Dit geldt alleen voor sport- en cultuuraanvragen, niet voor zwemles
  • Voor sport blijft de waardebon voor kleding of materiaal maximaal € 100
  • Voor cultuur blijft de waardebon voor kleding of materiaal maximaal € 150
  • Soms beslist het jeugdfonds om niet het hele bedrag voor contributie of lesgeld te betalen, omdat de kosten te hoog zijn. Of omdat een kind minder vaak (per week) kan sporten voor een lager bedrag. We vertellen altijd waarom.
  • Dit geldt tot 31 december 2023. In 2024 kunnen mogelijk weer maximale bedragen worden gehanteerd van € 225 voor sport en € 450 voor cultuur.

Zwemles

Voor kinderen vanaf 5 jaar kan het Zwemdiploma A worden aangevraagd. Per kind is de maximale vergoeding hiervoor € 520 voor 1 jaar inclusief diploma- en inschrijfgeld.