Open monumentendag

Elk jaar tijdens het tweede weekeinde van september is het Open Monumentendag. Tijdens deze zaterdag en zondag zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. Elk jaar staat de Open Monumentendag in het teken van een eigen thema.

Organisatie

De Open Monumentendag kent een decentrale opzet. Elke gemeente heeft een eigen comité of organisatie die samen met een groep vrijwilligers verantwoordelijk is voor een eigen programma. De lokale organisaties worden ondersteund door een landelijke organisatie (www.openmonumentendag.nl) die in Amsterdam is gehuisvest.

In Midden-Delfland wordt de Open Monumentendag georganiseerd door de gemeente, de twee lokale historische verenigingen, de basisscholen, de bibliotheken en de vereniging Midden-Delfland is Mensenwerk.

Kindermonumentendag

Daarnaast heeft Midden-Delfland sinds 2008 een eigen Kindermonumentendag. De Kindermonumentendag vindt plaats op de vrijdag voorafgaand aan het weekeinde van Open Monumentendag. Tijdens de Kindermonumentendag ontdekken kinderen uit de groepen 7 van de verschillende basisscholen van Midden-Delfland het verleden van hun eigen woonomgeving, door interactie met historische figuren en het uitvoeren van opdrachten.

Aanmelden

Bent u eigenaar van een monument en wilt u uw pand openstellen tijdens Open Monumentendag of wilt u vrijwilligerswerk doen voor of tijdens Open Monumentendag? Dan vragen wij u om dit te melden aan de bouwkundig medewerker Monumenten of de beleidsmedewerker Erfgoed van de gemeente Midden-Delfland. Dit kan via het e-mailadres (gemeente@middendelfland.nl) onder vermelding van ‘Open Monumentendag’ of door te bellen naar telefoonnummer 015 – 3804111.

Programma Open Monumentendag

Het programma van Open Monumentendag wordt op de volgende plekken gepubliceerd:

  • op de website van PUUUR Midden-Delfland: Agenda - PUUUR Midden-Delfland
  • advertentie in De Schakel Midden-Delfland waarin het programma wordt opgenomen, in de week voorafgaand aan Open Monumentendag.

Heeft u gevonden wat u zocht?