Toeristenbelasting

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.

Wat is toeristenbelasting?

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen gebruik maken van voorzieningen in de gemeente. De opbrengst van de toeristenbelasting komt ten goede aan ‘Midden-Delfland’ door in te zetten op de positionering van Midden-Delfland (gebiedsmarketing), versterking van het gebied of stimulering van toerisme.

Als u tegen een vergoeding een slaapplek aanbiedt in bijvoorbeeld uw hotel, bed & breakfast, recreatiewoning of camping, krijgt u een aanslag toeristenbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de situatie dat u uw woning aan toeristen verhuurt bijvoorbeeld tijdens uw eigen vakantie. Of als u een aantal kamers of tuinhuisje verhuurt.

U betaalt toeristenbelasting voor iedere overnachting tegen een vergoeding, voor gasten van buiten de gemeente Midden-Delfland. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij u overnacht.

Wat is het tarief voor toeristenbelasting?

De gemeente kent twee tarieven voor de toeristenbelasting: het tarief voor een verblijf in een kampeermiddel (camping) en het tarief voor een verblijf in een niet-kampeermiddel (hotel, bed & breakfast, recreatiewoning).

Het tarief voor 2024 bedraagt per overnachting per persoon in een:

  1. kampeermiddel € 0,85
  2. inrichting niet zijnde een kampeermiddel € 1,25

Aanmeldplicht

Als u voor de eerste keer gelegenheid tot overnachten tegen betaling biedt, bent u verplicht dit schriftelijk te melden. Dit kan door een brief te sturen naar de heffingsambtenaar van de gemeente Midden-Delfland, Postbus 1, 2636 ZG  Schipluiden.

Registratie bijhouden

Voor de heffing van de toeristenbelasting dient u een registratie bij te houden. In deze registratie dienen de volgende gegevens duidelijk naar voren te komen.

  • Naam van de gast
  • Woonplaats van de gast
  • Datum van aankomst
  • Datum van vertrek
  • Aantal personen

Opgave voor aanslag toeristenbelasting

Na afloop van het belastingjaar (in 2025) vragen wij u om een opgave te doen van het aantal overnachtingen in 2024. Aan de hand van deze opgave wordt de aanslag toeristenbelasting over het belastingjaar 2024 bepaald en in 2025 opgelegd. 

Bezwaar maken

Als u een aanslag van de gemeente heeft ontvangen, kunt hiertegen bezwaar maken. Hoe u dat doet leest u op de pagina ‘Bezwaar maken tegen uw aanslag'.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met team Belastingen via het telefoonnummer (015) 380 41 11 of het mailadres belasting@middendelfland.nl.