Op 1 januari 2024 is de ‘Omgevingswet’ en de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ in werking getreden.

Doe de vergunningcheck

Met de vergunningscheck controleert u of u voor het bouwwerk een vergunning en/of melding nodig hebt, of dat het vergunningsvrij kan worden gebouwd.
Voor bepaalde bouwwerken heeft u een bouwmelding + vergunning omgevingsplan activiteit nodig. Voor andere bouwwerken een omgevingsvergunning bouw activiteit en omgevingsplan activiteit.  In de vergunningcheck komt u daar achter.

Doe de vergunningcheck(externe link)

Wat geldt er voor de bouwmelding?

Als u een bouwmelding moet indienen, dan bouwt u onder toezicht van een kwaliteitsborger. Daarnaast heeft u ook nog een omgevingsvergunning nodig voor de omgevingsplan activiteit.

  • U moet voordat u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen/contracteren. 
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf toetsen of uw bouwplan aan de technische regels voldoet;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke risico’s er zijn;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet;
  • De kwaliteitsborger moet een borgingsplan opstellen waarin hij de risicobeoordeling en controlemaatregelen vastlegt. Ook moet hij aangeven met welk kwaliteitsinstrument hij werkt.

Met dit borgingsplan moet u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het omgevingsloket een bouwmelding indienen bij de gemeente. Hierbij moet u tevens aangeven welke kwaliteitsborger u heeft gecontracteerd. Deze bouwmelding moet uiterlijk 4 weken voor dat u wilt gaan bouwen zijn ingediend bij de gemeente. Indien de melding akkoord is ontvangt u daarvan een bevestiging.

Als de vergunning is verleend EN de melding akkoord is, mag u gaan bouwen.

Waar vind ik een kwaliteitsborger? 

In het register https://register.tlokb.nl/kb/(externe link) vindt u een  overzicht van de toegelaten kwaliteitsborgers incl. hun toegepaste instrumenten. 

Hieronder vindt u een kort filmpje over hoe Bouwen onder kwaliteitsborging werkt.

NB: De datum van in werking treden is 1 januari 2024.

Bijzondere lokale omstandigheden

Bij het bouwen onder kwaliteitsborging dienen specifieke lokale omstandigheden of risico's te worden meegenomen als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. De gemeente verplicht de kwaliteitsborger om hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Hier leest u meer over de bijzondere lokale omstandigheden in de gemeente Midden-Delfland, die mogelijk een rol kunnen spelen bij uw project:

1. Bodemwarmte interferentie zone

Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar worden geplaatst kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond bij de 'buur-systemen'. Hierdoor kunnen bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar (+/-150 m) worden geplaatst, elkaar positief of negatief beïnvloeden. Een kaart van alle geregistreerde bodemenergiessytemen is te vinden via www.wkotool.nl(externe link) 

Meer over Bodemenergie in Midden-Delfland is te lezen op  Bodemenergie | Gemeente Midden-Delfland (middendelfland.nl)

2. Bouwen nabij monument/bouwval

Funderen bij monumenten 

Funderingen en damwanden nabij rijks- en gemeentelijke monumenten moeten trilling vrij worden aangebracht.

Funderen nabij bouwvallige bouwwerken

Bij panden waarbij zichtbaar de integriteit in twijfel kan worden getrokken dienen maatregelen te worden genomen om schade en verder verval tegen te gaan.
Dit geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Midden-Delfland.
 

3. Bouwen op, in op nabij een dijklichaam

Binnen een dijklichaam mogen geen heipalen worden toegepast, mag niet worden geboord of onderkelderd.

Funderen en het aanbrengen van damwanden in waterkeringen vraagt extra aandacht. Door het Hoogheemraadschap van Delfland moet hiervoor toestemming worden gegeven.

4. Draagkracht bodem

In de Gemeente Midden-Delfland is de bodemopbouw grillig van structuur door onder andere de aanwezigheid van oude stroomgeulen.  De draagkrachtige lagen bevinden zich op verschillende diepten. In het gehele gebied is sprake van “negatieve kleef”.  De kans op verschillende watervoerende lagen is aanzienlijk met alle gevolgen van dien zoals welvorming, kortsluiting tussen de watervoerende lagen en dergelijke;

Om de juiste keuze van funderingsconstructie te maken is altijd grondmechanisch onderzoek en deskundig funderingsadvies noodzakelijk.

Aandachtspunten voor het constructief ontwerp:

Grondmechanisch onderzoek 

Benodigde aantal sonderingen:

  1. In principe wordt de lijn van de NEN-EN 1997 gevolgd.
  2. Voor een vrijstaande woning tenminste 2 sonderingen
  3. Voor een aan- of uitbouw tenminste 1 sondering

Funderingsadvies / berekeningen

Doordat er sprake is van negatieve kleef moet er altijd met negatieve kleef langs de gehele paalschacht worden gerekend tot aan het niveau waar de positieve kleef begint. Ook dient rekening te worden gehouden met eventuele bovenbelasting op het maaiveld.

Funderingspalen

In principe worden alleen funderingspalen toegestaan waarvan de paal-classificatoren zijn bepaald.

Voor funderingspalen zonder deze classificatie dient aanvullend onderzoek op de bouwlocatie plaats te vinden. Indien dit aan de orde is, betreft dit een gelijkwaardige constructieve oplossing en valt het gehele bouwplan niet meer onder het stelsel van kwaliteitsborging.

Trekpalen

Toegepaste trekpalen moeten uit één geheel bestaan. Koppelingen (koppelpalen) zijn niet toegestaan,

Bestaande heipalen

Het trekken van heipalen is niet toegestaan.

Hergebruik bestaande funderingen

Bij hergebruik van bestaande funderingspalen en bestaande funderingen dienen de huidige normen te worden toegepast. Dit betekent herberekening van de fundering en het paaldraagvermogen.

Windbelasting

Voor het gehele gebied van Midden-Delfland geldt “windgebied 2 onbebouwd”.

5. Gasleidingen (Gasunie)

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan (in wording) zijn daarover regels opgenomen, in Gemeente Midden-Delfland worden deze gebieden aangegeven met: ‘Leiding – Gas’. 

In beginsel mogen daar geen zeer gevoelige objecten worden gerealiseerd. Er kan onder voorwaarden worden afgeweken met een omgevingsvergunning, daarvoor moet advies worden ingewonnen bij de leidingbeheerder (Gasunie).

Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)(externe link)

6. Geluid, gevel geluidwerendheid

De waarde van geluid op de gevel van geluidsgevoelige gebouwen mag bij (vervangende) nieuwbouw niet hoger zijn dan de daarvoor geldende grenswaarde. 
De aanvaardbaarheid van geluid moet bepaald worden tussen de standaardwaarde (voorheen voorkeurswaarde) en grenswaarde (voorheen maximale ontheffingswaarde). Hierbinnen dienen alle geluidsbronnen gezamenlijk te worden beoordeeld. In het afwegingsgebied is ruimte om maatregelen te nemen om de waarde van geluid te reduceren. 

Maatregelen moéten genomen worden als deze in alle redelijkheid tot de mogelijkheden behoren en financieel haalbaar zijn. Geluidaandachtsgebieden vragen altijd om een toetsing van de aanvaardbaarheid van het geluidniveau.

Geluid in de Omgevingswet – dit verandert er | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)(externe link)
Geluidskaart Midden-Delfland | Gemeente Midden-Delfland (middendelfland.nl)
 

7. Hoogspanningsmasten

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van een hoogspanningsmast moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan (in wording) zijn daarover regels opgenomen, in Gemeente Midden-Delfland worden deze gebieden aangegeven met:
 ‘Leiding – Hoogspanningsverbinding’ – (eventueel met nummer)’

Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)(externe link)

8. Veiligheidszones

Op www.atlasleefomgeving.nl/kaarten(externe link) vindt u meer informatie over de veiligheidsinformatie.

9. Luchtverkeer

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van aanvliegroutes moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan (in wording) zijn daarover regels opgenomen. Ter plaatse van de aanduiding 'luchtvaartverkeerszone' (met nummer) geldt dat ten behoeve van het toetsingsvlak van de communicatie-, navigatie- of surveillanceapparatuur van LVNL de bouwhoogte van een bouwwerk in geen enkel opzicht meer mag bedragen dan de in de regels genoemde hoogte.

Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)(externe link)

10. Molenbiotoop

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van molens moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan (in wording) zijn daarover regels opgenomen. 
Zowel in het buitengebied als in de woonkernen is dit genoemd als: 'Vrijwaringszone - molenbiotoop' (met nummer). In beginsel moet openheid met het oog op een vrije windvang van de molen worden gehandhaafd.

 Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)(externe link)

11. Waterstaatsgebieden (Waterstaatkundige functie, Waterkering, waterbergingsgebied)

Met de komst van de Omgevingswet staan de regels van Hoogheemraadschap van Delfland in de waterschapsverordening: www.hhdelfland.nl/over-ons/beleid/verordening(externe link); voor die datum stonden die regels in de Keur en de Delflandse Algemene Regels.

Als initiatiefnemer kunt u vanaf 1 januari 2024 de Handreiking Weging Waterbelang raadplegen om te bepalen met welke wateraspecten u rekening moet houden.
Uitbreiding van het bebouwd oppervlak mag niet plaatsvinden zonder dat het waterschap hier goedkeuring voor heeft gegeven.

Legger - Delfland (hhdelfland.nl)(externe link)

Tijdens de bouw

Tijdens het bouwen controleert de kwaliteitsborger de bouwwerkzaamheden. 

Uw aannemer moet tijdens de bouw een dossier bijhouden waarin hij vastlegt wat hij precies bouwt en waarmee hij aantoont dat hij voldoet aan de regels en het borgingsplan. 

De kwaliteitsborger en de aannemer moeten ervoor zorgen dat eventuele fouten tijdens de bouw worden verholpen.

Gereed melden

Als uw bouwplan klaar is en aan alle regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. 

Deze verklaring moet u samen met het dossier van de aannemer (inclusief tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, gebruiksfuncties, gebruikte materialen, handleidingen en onderhoudsrichtlijnen voor installaties/apparatuur etc.) als gereed melding naar de gemeente sturen via het DSO. Na 2 weken mag u uw bouwwerk in gebruik nemen.

Wat kost het?

De bouwmelding is gratis. Wel betaalt u leges voor de vergunning omgevingsplan activiteit. Zie daarvoor de pagina   Kosten, tarieven en leges | Gemeente Midden-Delfland (middendelfland.nl)