Heeft uw woning een WOZ-waarde onder de € 470.000,- én het energielabel D/E/F/G? Doe dan mee met de isolatieactie.

Hoe u isoleert, bepaalt u zelf

Wilt u het isoleren overlaten aan een professioneel bedrijf en/of overweegt u glasvervanging? Kies dan voor optie 1. Bent u een handige klusser en wilt u zelf isoleren? Ga dan voor optie 2. Wees er snel bij, want de beschikbaarheid is beperkt.

Let op: om mee te kunnen doen aan een van deze acties heeft u uw unieke woningcode nodig. Deze vindt u in de brief die u op donderdag 25 of vrijdag 26 januari heeft ontvangen.

Optie 1: Een isolatiebedrijf voert de isolatiemaatregel(en) uit met subsidie
De specialisten van het Regionaal Energieloket hebben op basis van prijs en kwaliteit het beste isolatiebedrijf en de beste glaszetter voor u gekozen. De kosten kunnen meevallen, omdat u recht heeft op subsidie. Dit betekent dat de gemeente een groot deel van de kosten voor de isolatiemaatregelen vergoedt. De subsidie die u van de gemeente ontvangt, wordt direct als korting op de offerte toegepast. U hoeft hier zelf dus niets voor te doen. U ontvangt € 1.000 subsidie van de gemeente voor één maatregel en € 2.000 voor twee maatregelen. Deze subsidie is stapelbaar met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van het Rijk.

Ga naar www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde(externe link) voor meer informatie en voorwaarden. Het Regionaal Energieloket kan deze subsidie namens u aanvragen. Als u nu isoleert, profiteert u van dubbel voordeel.

Schrijf u nu in voor de isolatieactie!
Volg het stappenplan hieronder om mee te doen met de isolatieactie.

  1. Ga naar www.regionaalenergieloket.nl/acties(externe link)
  2. Vul uw unieke woningcode en postcode in;
  3. Klik op ‘Isolatieactie met subsidie’;
  4. Klik op ‘Inschrijven isolatieactie’ en volg de stappen online;
  5. Nadat u bent ingeschreven, ontvangt u per e-mail meer informatie over de volgende stappen.

Optie 2: U voert zelf de isolatiemaatregel(en) uit met de kadokaart t.w.v. € 1.000,-
Bent u een handige klusser die graag zelf aan het werk gaat? Dan kunt u een kadokaart aanvragen t.w.v. € 1.000,- voor isolatiematerialen. De kadokaart is in te wisselen bij onder andere Praxis, Gamma en Karwei. Door zelf relatief eenvoudige isolatiemaatregelen uit te voeren, bespaart u gemiddeld 60% op de kosten.

Vraag uw kadokaart direct na de online informatieavond aan! OP=OP

  1. Ga naar www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties(externe link);
  2. Vul uw unieke woningcode en postcode in;
  3. Klik op ‘Doe-het-zelf kadokaart’ en daarna op ‘Doe-het-zelf kadokaart aanvragen’;
  4. U ontvangt binnen 2 weken per post de kadokaart en meer informatie over het inwisselen.

De kosten verschillen per isolatiemaatregel. Isoleert u bijvoorbeeld uw vloer, dan kost dat ongeveer € 1440,-. Door de kadokaart te gebruiken, hoeft u slechts € 440,- zelf te betalen. Bezoek de website www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties(externe link) voor rekenvoorbeelden van zoldervloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie en meer informatie.

Nog meer energie besparen?!

Bent u enthousiast geworden en wilt u nog meer energie besparen? Denk dan aan gratis hulp van een energiecoach bij u thuis! Onze lokale energiecoaches staan voor u klaar met praktische tips. Ontdek hoe u met simpele aanpassingen direct kunt besparen op uw energierekening. Ga naar: Gratis energiebespaargesprek met een energiecoach – EnergieC Midden-Delfland (energiecmiddendelfland.nl)(externe link)

Duurzaamheidsnieuwsbrief

Via de duurzaamheidsnieuwsbrief blijft u op de hoogte van lokale initiatieven www.middendelfland.nl/digitale-nieuwsbrief-duurzaamheid.

Heeft u geen brief gekregen, maar denkt u wel dat u binnen de doelgroep valt?

Heeft uw woning een WOZ-waarde onder de € 470.000,- en een energielabel D/E/F/G en geen brief ontvangen? Neemt u dan contact op met de gemeente via aardgasvrij@middendelfland.nl. Samen bekijken we wat we voor u kunnen doen.

Waarom zou ik meedoen met deze actie?

U kunt gebruik maken van twee subsidies: de subsidie van de landelijke overheid én die van de gemeente. Daardoor betaalt u minder of soms zelfs helemaal niets om uw huis te laten isoleren en/of nieuw glas te plaatsen. Als u nu meedoet, wordt uw woning energiezuiniger. Dat is goed voor uw portemonnee, de waarde van uw woning én u heeft een comfortabele woning. 

Recent heb ik isolatie of nieuw glas geplaatst in mijn huis, kan ik deze kosten declareren?

Heeft u na 31 december 2022 nieuw glas geplaatst of geïsoleerd? Ga dan naar Declaratieformulier | Regionaal Energieloket(externe link) om te kijken of u de betaalde kosten (deels) terug kan krijgen.

Waar kan ik de kadokaart inleveren?

U kunt de kadokaart online besteden of in winkels zoals Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach. Bekijk Doe-het-zelf kadokaart inwisselen | Regionaal Energieloket(externe link) voor alle adressen.

Moet ik bewijs van isolatie aanleveren voor de doe-het-zelf actie?

Ja, u moet kunnen aantonen dat u het geld van de kadokaart heeft besteed aan de isolatie van uw woning. Na aanmelding voor de actie krijgt u informatie over de wijze waarop. 

Hoe weet ik welke isolatie ik het beste kan toepassen?

Wij adviseren u een huisscan te doen op www.regionaalenergieloket.nl/huisscan

Waar kan ik informatie vinden hoe ik de isolatie moet aanbrengen?

Op www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties vindt u een handleiding hoe u de isolatie kunt aanbrengen.

Van welke subsidies of leningen kan ik gebruik maken als ik een installatiebedrijf opdracht geef de maatregelen uit te voeren?

Gemeentelijke subsidie
Gemeente Midden-Delfland stelt subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Deze subsidie bedraagt een korting van € 1.000,- voor één maatregel en € 2.000,- voor twee maatregelen. Deze subsidie hoeft u niet zelf aan te vragen en wordt direct afgetrokken van het totaalbedrag.

Landelijke subsidie
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijgt u al bij één maatregel subsidie van de landelijke overheid. Neemt u meerdere isolatiemaatregelen? Dan krijgt u 2x zoveel subsidie op de isolatiemaatregelen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde(externe link). Deze subsidie kan het Regionaal Energieloket voor u aanvragen. Deze service kost € 49,- en wordt betaald door de gemeente. Kijk op www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties(externe link).

Geen spaargeld? Lenen kan ook!
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om de maatregelen te financieren. U leent met 0% rente als uw verzamelinkomen lager is dan € 60.000. Kijk voor meer informatie op www.warmtefonds.nl/particulieren(externe link).  

Wat kost het om mee te doen met deze actie?

In een gratis gesprek krijgt u advies en een inschatting van wat het u gaat kosten. Het bedrijf dat de maatregelen uitvoert, laat ook zien wat het isoleren van uw woning oplevert en welk bedrag u aan subsidie kunt krijgen. Het is dan direct duidelijk welk bedrag u eventueel zelf nog moet betalen.

Welke soorten isolatie kunnen worden toegepast?

De maatregelen die binnen deze actie vallen zijn dak-, vloer- en bodemisolatie en het plaatsen van HR++ glas.

Kan er spouwmuurisolatie worden toegepast?

Nee. Als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over de bescherming van vleermuizen bij spouwmuurisolatie, kan deze vorm van isolatie nu niet worden toegepast.

Wat als ik technische problemen ondervind met de geïnstalleerde maatregelen?

Neemt u in dat geval voor ondersteuning contact op met het Regionaal Energieloket via (088) 525 41 10.