Op zaterdag 9 oktober is het eerste Nationale Boomspiegelfeest. In heel Nederland gaan mensen aan de slag om kale boomspiegels om te toveren tot een bloeiende boomtuin. Gemeente Midden-Delfland doet mee aan deze landelijke actie en geeft maar liefst 150 boomtuinpakketten cadeau. Doet u mee?

U heeft er vast één in de buurt, een boomspiegel: de ruimte rond een boom. Soms met wat groen, maar meestal met kale grond. Wat als zo’n boomspiegel zou veranderen in een bloemenfestijn? Dan zorgen ze samen voor mooie, vrolijke straten in Midden-Delfland. Tegelijk zijn meer bloeiende planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Legt u een boomspiegeltuin aan, dan geeft u een feestje voor deze beestjes!

Boomspiegelcheck

Heeft u een boomspiegel op het oog? Test dan eerst of deze geschikt is voor een boomspiegeltuin. Dat doet u met deze test: https://guerrillagardeners.nl/test-je-boomspiegel/(externe link)

Aanmeldformulier

Is de boomspiegel geschikt? Mooi! Meldt u zich dan voor 2 oktober hieronder aan voor een boomtuinpakket. Wees er snel bij, want op=op!

Ga naar het online aanmeldformulier voor een boomtuinpakket

Boomtuinpakket

In het boomtuinpakket zitten vijf verschillende vaste planten die goed groeien in een boomspiegel en die tegen een stootje kunnen. Er is een plantenpakket voor zon, bijvoorbeeld voor een boomtuintje onder een jonge boom, en één voor halfschaduw/schaduw (≤ 4 uur zon per dag).  

Pakket 1 – voor een zonnige plek

  • Herfstaster (Aster ageratoides ‘Ezo Murazaki’)
  • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’)
  • Lavendel (Lavandula officinalis)
  • Ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’)
  • Zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Little Goldstar’)

Pakket 2 – voor een schaduwrijke plek

  • Sneeuwaster (Aster divaricatus ‘Beth’)
  • Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’)
  • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’)
  • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety)
  • Ruig klokje (Campanula trachelium)

Door omstandigheden of het weer, kan het voorkomen dat niet alle planten op voorraad zijn. In dat geval, krijgt u er een andere plant voor in de plaats.

Bij het pakket krijgt u een handleiding hoe u het tuintje aan kunt leggen.  U kunt ook alvast (onderaan deze pagina) een folder over de aanleg downloaden. Of kijk naar dit filmpje op Youtube(externe link).

De gemeente vraagt wel van u dat u de boomspiegel onderhoudt. Dat is niet moeilijk en vraagt niet veel tijd!  Wied af en toe het onkruid weg, voeg in het voorjaar compost toe en geef water in droge perioden.

Ophaalmoment boomtuinpakket

De 150 pakketten worden op zaterdag 9 oktober verdeeld over de drie kernen: Den Hoorn, Maasland en Schipluiden. Elke kern heeft een andere uitgiftelocatie, maar het tijdstip van ophalen is overal gelijk, van 10.30 uur tot 12.30 uur:

Uitgiftelocatie

Den Hoorn: Parkeerterrein voor Optisport Zalencentrum De Hoornbloem, Koningin Julianaplein 1, 2635 HD Den Hoorn

Maasland: Gemeentewerf, Molenweide 5, Maasland

Schipluiden: Parkeerterrein t.o. Gemeentehuis, Anna van Raesfeltstraat 37, 2636 HX Schipluiden

Het Nationale Boomspiegelfeest is een initiatief van Guerilla Gardeners en wordt ondersteund door Stichting Steenbreek. Meer over het initiatief op https://guerrillagardeners.nl/boomspiegelfeest/(externe link)